1617285722653194-0

Pikantne placuszki z kapusty kimchi

Kimchi uwielbiam pod każdą postacią, dlatego często gości na moim stole. Zazwyczaj w formie chrupiących placków, które uwielbiają wszyscy domownicy.  Świetnie smakują z kwaśną śmietaną i świeżym koprem.

Przepis powstał dla użytkowników Thermomixa, ale placki można przygotować też bez jego użycia siekając kimchi i cebulę nożem lub w malakserze, a później mieszając z innymi składnikami. W Thermomixie jest po prostu szybciej!

Składniki:

2 słoiki kimchi (po 270g każdy) 

1 cebula przekrojona na pół 

3 jajka

1- 1.5 szklanki mąki pszennej lub pół na pół mąka pszenna z mąką ryżową 

2 szczypty soli 

Olej rzepakowy do smażenia 

Wykonanie:

Do naczynia miksującego wkładamy kimchi razem z całym płynem, dorzucamy cebulę, jajka, i mąkę. 

Zakładamy miarkę na pokrywę i ustawiamy czas 10 sekund/ obroty 5

Rozgrzewamy na patelni olej.

Nakładamy łyżką porcje ciasta i rozprowadzamy formując placki 7-8 cm.

Smażymy z obu stron na rumiano i odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. 

Smacznego!

Comments are closed.