Doskonałe naleśniki wytrawne, które można przygotować zarówno w wersji wegetariańskiej jak i wegańskiej (wystarczy do ciasta naleśnikowego na bazie mleka roślinnego nie dodawać jajek i dodać więcej mąki, oraz odrobinę proszku do pieczenia, a klasyczną fetę zastąpić tą w wersji roślinnej).
Posypane parmezanem, mozzarellą lub innym serem i zapieczone chwilkę w piekarniku zasmakują nawet największemu niejadkowi
Składniki:
– 12 naleśników
– kaszotto z soczewicą i pomidorami z firmy Dania Babci Zosi
– duża paczka świeżego szpinaku
– 2 kostki sera feta lub roślinnej fety
– 3-4 ząbki czosnku
– pieprz, sól
– opcjonalnie: Ser do posypania przed zapieczeniem
Wykonanie:
Przygotowujemy kaszotto wg przepisu na opakowaniu.
W międzyczasie czosnek odbieramy i wyciskamy, a następnie podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy lub masła.
Do czosnku dodajemy szpinak i podsmażamy aż zmięknie, a następnie dorzucamy rozdrobnioną fetę i wciąż podgrzewamy, mieszając aż do rozpuszczenia. Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, po czym mieszamy wszystko z kaszottem.
Nakładamy po 3 czubate łyżki farszu na każdy naleśnik i każdy zwijamy w rulon.
Układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy serem i zapiekamy 10 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Zamiast zapiekania możemy też podawać naleśniki z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym (bądź roślinnym).