Uwielbiam eksperymentować, co nie znaczy, że nie lubię tradycyjnej kuchni. Dlatego dzisiaj proponuję Wam wariację na temat tradycyjnej greckiej musaki z włoskim spaghetti.
Danie proste i szybkie w wykonaniu, przepyszne, a do tego sycące.
Czego chcieć więcej!? 🙂
Składniki:
-opakowanie makaronu typu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty)
– 1 kg mięsa wieprzowego mielonego (biodrówka, łopatka itp.)
– Passata pomidorowa lub pomidory pellati (ok. 600-700g)
– 1 duża cebula lub 2-3 mniejsze
– 2 ząbki czosnku
– 2 płaskie łyżeczki cynamonu
– 3 łyżeczki miodu
– gałka muszkatołowa
– sól
– pieprz
– pół łyżeczki ziela angielskiego mielonego
– 1 łyżka soku z cytryny
– świeży koper do posypania
Wykonanie:
Cebulę siekamy i szklimy na oliwie.
Dorzucamy mięso i podsmażamy aż się zarumieni.
Wlewamy passatę, przyprawiamy solą, pieprzem, zielem angielskim, miodem i cynamonem. Wrzucamy dwa zgniecione nożem ząbki czosnku. Mieszamy i pichcimy pod przykryciem kilka minut.
W międzyczasie gotujemy makaron na pół miękko (al dente).
Na koniec dodajemy sok z cytryny i gałkę muszkatołową.
Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Na talerze wykładamy makaron, na to porcja sosu i posiekany świeży koper.
Gotowe… i pyszne!