Kolejna odsłona kaszotto. Tym razem kaszy bulgur towarzyszy cebula, pieczarki oraz wędzony boczek. Danie przepyszne i sycące, a zarazem proste w przygotowaniu. Szczerze mówiąc, to od dzisiaj jest to moja ulubiona wersja kaszotto…
Składniki:
– 250g kaszy bulgur
– 500g pieczarek
– 300-400g boczku surowego wędzonego
– 1 duża cebula
– 500-600ml bulionu (opcjonalnie możemy 100ml zastąpić winem)
– pieprz
– pieprz cayenne
– mięta zielona suszona
– odrobina masła do smażenia
Wykonanie:
Rozpuszczamy na patelni łyżkę masła. Wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i szklimy. Następnie dorzucamy pokrojony na nieduże kawałki boczek i podsmażamy na rumiano. Kroimy pieczarki w dość grube plastry i dodajemy do boczku z cebulą. Prużymy wszystko chwilę, przyprawiamy i przekładamy do pojemnika – przykrywamy wieczkiem, żeby nie wystygło. Na patelni topimy łyżkę masła i wsypujemy kaszę. Chwilkę mieszamy i dolewamy po troszku bulion. Dusimy pod przykryciem żeby kasza wchłaniała cały bulion, stopniowo uzupełniając płyn. Kiedy kasza będzie miękka dodajemy pieczarki z boczkiem i cebulą. Mieszamy wszystko dokładnie i jeszcze chwilkę razem prużymy.
I gotowe!