1584800098617182-0

Kluchy śląskie nadziewane pieczarkami

Dzisiaj proponuję Wam coś zupełnie nowego…

Przepyszne, sycące, delikatne, trochę praco- i czasochłonne, ale absolutnie warte zachodu… kluski na podobieństwo klusek śląskich, nadziewane farszem z pieczarek i cebuli.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków 
  • 1 jajko 
  • mąka ziemniaczana
  • 250g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • masło 
  • sól, pieprz, curry

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy i mielimy w maszynce do mięsa, lub przeciskamy przez praskę. Układamy ziemniaki równo w misce, wydzielamy 1/4 i odkładamy tą część ziemniaków na bok. Lukę uzupełniamy na równo z resztą ziemniaków mąką ziemniaczaną i dodajemy odłożone ziemniaki. Mieszamy całość ręką, dodajemy jajko, po czym zagniatamy całość jak ciasto do uzyskania gładkiej masy.

Jedną cebulę kroimy drobno, podsmażamy na maśle. 

Pieczarki myjemy, kroimy drobniutko, lub trzemy na tarce, na dużych oczkach i dorzucamy do cebuli. Przyprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy, aż odparuje cały płyn.

Nabieramy po czubatej łyżce masy, rozpłaszczamy tworząc kółko, nakładamy farsz z pieczarek i cebuli, sklejamy ze sobą brzegi i turlamy w dłoniach tworząc równą kulkę.

Wstawiamy garnek z osoloną wodą, a kiedy woda zacznie wrzeć, wrzucamy delikatnie po kilka kulek do wrzątku i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia kulek na wierzch.

W międzyczasie kroimy drobno drugą cebulę, podsmażamy na maśle, przyprawiamy solą, pieprzem i curry. 

Ugotowane kluski wyjmujemy na talerz łyżką cedzakową i polewamy cebulką z masłem.

I już! Jest trochę pracy, ale efekt wart każdego wysiłku ❤️

Comments are closed.