Kimchi uwielbiam pod każdą postacią, dlatego często gości na moim stole. Zazwyczaj w formie chrupiących placków, które uwielbiają wszyscy domownicy. Świetnie smakują z kwaśną śmietaną i świeżym koprem.
Przepis powstał dla użytkowników Thermomixa, ale placki można przygotować też bez jego użycia siekając kimchi i cebulę nożem lub w malakserze, a później mieszając z innymi składnikami. W Thermomixie jest po prostu szybciej!
Składniki:
2 słoiki kimchi (po 270g każdy)
1 cebula przekrojona na pół
3 jajka
1- 1.5 szklanki mąki pszennej lub pół na pół mąka pszenna z mąką ryżową
2 szczypty soli
Olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Do naczynia miksującego wkładamy kimchi razem z całym płynem, dorzucamy cebulę, jajka, i mąkę.
Zakładamy miarkę na pokrywę i ustawiamy czas 10 sekund/ obroty 5
Rozgrzewamy na patelni olej.
Nakładamy łyżką porcje ciasta i rozprowadzamy formując placki 7-8 cm.
Smażymy z obu stron na rumiano i odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Smacznego!