Dziś przepis na zupę, która była jednym wielkim eksperymentem, ale okazała się genialna i na pewno będę ją robić dość często ☺️
Zupę można zrobić w wersji bezmięsnej tak jak ja ją przygotowałam, lub w wersji mięsnej gdzie bazą może być mięso mielone np wołowe lub baranina, albo surowa kiełbasa wędzona np barania lub z dziczyzny ze wzgledu na oryginalny aromat.
Składniki:
– w opcji mięsnej potrzebujemy ok 500g mięsa mielonego lub pokrojonej na kawałki kiełbasy surowej wędzonej
– 2 duże cebule pokrojone w grubszą kostkę
– pół pęczka selera naciowego pokrojonego w plasterki grubości ok 1cm
– 4-5 marchewek startych na dużych oczkach
– 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
– ok 300g startego sera może to być cheddar lub inny żółty ser o intensywnym smaku
– pół szklanki śmietany 30%
– pół kostki masła 82%
– 500ml jasnego dobrego piwa u mnie pszeniczne IPA
– 1,5l bulionu warzywnego
– 1-1,5kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w grubą kostkę
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozrobionej w 1,4 szklanki zimnej wody
– sól, pieprz czarny mielony, łyżeczka tymianku, łyżeczka oregano, ostra papryka, łyżka octu balsamicznego
Wykonanie:
W wersji z mięsem podsmażamy w dużym garnku mięso lub kiełbasę na odrobinie oleju po czym postępujemy dalej jak w wersji bezmięsnej.
Rozpuszczamy w dużym garnku masło i podsmażamy na nim cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dorzucamy startą marchew oraz pokrojony seler naciowy i podsmażamy chwilę wszystko razem co chwilkę mieszając.
Dorzucamy czosnek, tymianek, oregano i mieszamy wszystko jeszcze chwilę podgrzewając, żeby zioła uwolniły swój aromat.
Wlewamy piwo, bulion, całość zagotowujemy wlewamy wodę z mąką ziemniaczaną, mieszamy i wrzucamy pokrojone ziemniaki. Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu, aż ziemniaki będą jeszcze twardawe, ale już nie surowe. Mieszamy co chwilkę, żeby warzywa nie przywarły do dna garnka.
Wlewamy śmietanę, wsypujemy ser i mieszamy, aż ser się rozpuści i połączy z płynem.
Wlewamy ocet balsamiczny, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką, mieszamy i gotowe ☺️
Po nalaniu na talerz można posypać koprem lub szczypiorem.
Smacznego!