1596711493108801-0

Naleśniki faszerowane pęczakiem ze szpinakiem i fetą

Doskonałe naleśniki wytrawne, które można przygotować zarówno w wersji wegetariańskiej jak i wegańskiej (wystarczy do ciasta naleśnikowego na bazie mleka roślinnego nie dodawać jajek i dodać więcej mąki, oraz odrobinę proszku do pieczenia, a klasyczną fetę zastąpić tą w wersji roślinnej).

Posypane parmezanem, mozzarellą lub innym serem i zapieczone chwilkę w piekarniku zasmakują nawet największemu niejadkowi

Składniki:

– 12 naleśników

– kaszotto z soczewicą i pomidorami z firmy Dania Babci Zosi

– duża paczka świeżego szpinaku

– 2 kostki sera feta lub roślinnej fety

– 3-4 ząbki czosnku

– pieprz, sól

– opcjonalnie: Ser do posypania przed zapieczeniem

Wykonanie:

Przygotowujemy kaszotto wg przepisu na opakowaniu. 

W międzyczasie czosnek odbieramy i wyciskamy, a następnie podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy lub masła.

Do czosnku dodajemy szpinak i podsmażamy aż zmięknie, a następnie dorzucamy rozdrobnioną fetę i wciąż podgrzewamy, mieszając aż do rozpuszczenia. Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, po czym mieszamy wszystko z kaszottem.

Nakładamy po 3 czubate łyżki farszu na każdy naleśnik i każdy zwijamy w rulon. 

Układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy serem i zapiekamy 10 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Zamiast zapiekania możemy też podawać naleśniki z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym (bądź roślinnym).

Comments are closed.