Przepis na Kaszotto pochodzi z programu Pyszne 25 Ani Starmach, ale nie byłabym sobą gdybym nie wprowadziła w swojej wersji paru modyfikacji
Kaszotto, odpowiednik risotto, tyle że ryż zastępujemy kaszą.
W oryginale użyte były grzyby leśne, ja natomiast ze względu na dostępność używam najczęściej pieczarek. W programie potrawa przyprawiana była jedynie pieprzem i solą, dla mnie za mało aromatycznie, więc dodaję lubczyk i żeby dodać nieco pikanterii – pieprz Cayenne.
Kaszotto podajemy z sałatką z selera naciowego, ogórka zielonego i rzodkiewki z sosem vinegret.
Świetne, oryginalne danie np. na wieczór z przyjaciółmi…
Składniki:
- 200 g kaszy jęczmiennej
- 200 g podgrzybków
- 100 g prawdziwków
- (oba rodzaje grzybów możemy zastąpić pieczarkami)
- 0,5-0,75l bulionu
- 100 ml białego wina
- 1cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki masła
- opcjonalnie natka pietruszki
- sól
- pieprz
Składniki na sałatkę:
- 1 ogórek
- rzodkiewki
- 100 g selera naciowego
- cebulka dymka
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy na maśle, po czym dodajemy posiekane grzyby i podsmażamy całość razem.
Na drugiej patelni (lub po przełożeniu grzybów z cebulą do pojemniczka), podsmażamy delikatnie kaszę na sucho, aż zacznie „pstrykać”, po czym wlewamy białe wino. Kiedy zostanie wchłonięte przez kaszę, stopniowo dolewamy bulion. I tak postępujemy dopóki kasza nie będzie miękka, a cały wlany bulion wchłonięty.
Łączymy kaszę z grzybami, całość doprawiamy solą i pierzem (+ ewentualny lubczykiem i pieprzem Cayenne 😉 ).
Następnie przygotowujemy sałatkę: Ogórek pozbawiamy wodnistych środków z pestkami i siekamy w półksiężyce, seler naciowy w plasterki, kroimy również cebulę dymkę i rzodkiewki. Łączymy ze sobą warzywa i polewamy sosem przygotowanym z posiekanego czosnku, oliwy i soku z cytryny.