1527125_10203174543674100_515482863_n

Kaszotto

Przepis na Kaszotto pochodzi z programu Pyszne 25 Ani Starmach, ale nie byłabym sobą gdybym nie wprowadziła w swojej wersji paru modyfikacji
Kaszotto, odpowiednik risotto, tyle że ryż zastępujemy kaszą.
W oryginale użyte były grzyby leśne, ja natomiast ze względu na dostępność używam najczęściej pieczarek. W programie potrawa przyprawiana była jedynie pieprzem i solą, dla mnie za mało aromatycznie, więc dodaję lubczyk i żeby dodać nieco pikanterii – pieprz Cayenne.
Kaszotto podajemy z sałatką z selera naciowego, ogórka zielonego i rzodkiewki z sosem vinegret.
Świetne, oryginalne danie np. na wieczór z przyjaciółmi…

Składniki:

  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • 200 g podgrzybków
  • 100 g prawdziwków
  • (oba rodzaje grzybów możemy zastąpić pieczarkami)
  • 0,5-0,75l bulionu
  • 100 ml białego wina
  • 1cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • opcjonalnie natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Składniki na sałatkę:

  • 1 ogórek
  • rzodkiewki
  • 100 g selera naciowego
  • cebulka dymka
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy na maśle, po czym dodajemy posiekane grzyby i podsmażamy całość razem.

Na drugiej patelni (lub po przełożeniu grzybów z cebulą do pojemniczka), podsmażamy delikatnie kaszę na sucho, aż zacznie „pstrykać”, po czym wlewamy białe wino. Kiedy zostanie wchłonięte przez kaszę, stopniowo dolewamy bulion. I tak postępujemy dopóki kasza nie będzie miękka, a cały wlany bulion wchłonięty.


Łączymy kaszę z grzybami, całość doprawiamy solą i pierzem (+ ewentualny lubczykiem i pieprzem Cayenne 😉 ).

Następnie przygotowujemy sałatkę: Ogórek pozbawiamy wodnistych środków z pestkami i siekamy w półksiężyce, seler naciowy w plasterki, kroimy również cebulę dymkę i rzodkiewki. Łączymy ze sobą warzywa i polewamy sosem przygotowanym z posiekanego czosnku, oliwy i soku z cytryny.

Comments are closed.